Zdrava ušesa pomenijo zdrave možgane

Z ukrepanjem ob prvih znakih okvare sluha lahko preprečite prihodnje zdravstvene težave, kot je demenca.

 

75 odstotkov oseb z okvaro sluha je mlajših od 65 let

Okvara sluha je tretja najpogostejša zdravstvena težava v Združenih državah Amerike. To pomeni, da so težave s sluhom pogostejše kot rak ali sladkorna bolezen.

Nekateri ljudje ne vedo, da okvara sluha ne prizadene le starejših. 75 odstotkov oseb z okvaro sluha je mlajših od 65 let.

 

Hrup najpogostejši vzrok pri težavah s sluhom

Hrup je namreč eden najpogostejših vzrokov za težave s sluhom. Glasna glasba, dogodki na stadionih, hrup na delovnem mestu.

Z leti se ti dejavniki seštevajo, kar pomeni, da so vaša ušesa izpostavljena številnim zvokom, ki negativno vplivajo na njihovo splošno zdravje.

 

Študija dokazala povezavo med okvaro sluha in tveganjem za demenco

Nedavna študija, objavljena v medicinski reviji The Lancet, je pokazala, da je okvara sluha glavni dejavnik tveganja za demenco, ki pa ga je mogoče preprečiti. Ugotovila je, da lahko zgodnje odpravljanje težav s sluhom drastično zmanjša tveganje za demenco.

Tveganje se poveča, če se okvara sluha poslabša. Pri osebah z blago okvaro sluha je verjetnost za razvoj demence skoraj dvakrat večja kot pri osebah z normalnim sluhom. Pri osebah z zmerno okvaro sluha je tveganje trikrat večje, pri tistih s hudo okvaro sluha pa kar petkrat večje.

  • Pri osebah z blago okvaro sluha (25 decibelov) je verjetnost za razvoj demence skoraj dvakrat večja kot pri osebah z normalnim sluhom.
  • Pri osebah z zmerno okvaro sluha je verjetnost za razvoj demence trikrat večja.
  • Pri osebah s hudo okvaro sluha je verjetnost za razvoj demence petkrat večja.
  • Ko se okvara sluha poslabša za 10 decibelov, se tveganje za demenco poveča za 20 %. Pri osebah, starejših od 60 let, je 36 % tveganja za demenco povezanih z okvaro sluha.

 

Poskrbite za zdrav sluh in brezplačno opravite test sluha

Rešite naš hitri spletni preizkus sluha, da preverite stanje vašega sluha, ali se naročite na brezplačni posvet z meritvijo sluha pri nas, v Postojni ali Novi Gorici. Za termin nas kontaktirajte:

Le tako bomo lahko strokovno ocenili stopnjo okvare sluha in predlagali rešitve za boljši sluh.