Oblike naglušnosti

Oblike in vzroki naglušnosti

Za poslabšanje sluha je lahko mnogo razlogov. Pozitivno pri vsem tem je, da lahko marsikaj naredite za izboljšanje stanja

Najpogostejši vzrok za poslabšanje sluha je daljša izpostavljenost hrupu ter proces staranja. Med ostalimi vzroki so lahko še infekcija ušesa, genetske predispozicije, poškodbe glave ter jemanje nekaterih zdravil. Ko uho ne deluje pravilno, možgani ne prejemajo dražljajev in ne interpretirajo zvokov.


Izguba sluha je pogosto postopna , zato ne opazimo takoj, da glasovi postajajo čedalje šibkejši. Morda začnemo celo pozabljati nekatere glasove, ki smo jih včasih z lahkoto prepoznavali.


Izguba sluha ima velike posledice za našo družino, na naše socialno in delovno okolje, saj nam otežuje komuniciranje in nas potiska v osamo. Zaradi naglušnosti se izogibamo druženju.
Dobra novica pri vsem tem je, da v primeru naglušnosti lahko marsikaj storimo. Redna uporaba slušnih aparatov lahko izboljša vaše odnose z drugimi, vas naredi bolj samozavestne in izboljša kvaliteto vašega življenja. Beltonovi slušni aparati naredijo vaše komuniciranje zopet enostavno ter vam pomagajo, da se ponovno vključite v vaše družbeno okolje ter zaživite bolj polno življenje.

Oblike naglušnosti

Ena od posledic naglušnosti je zmanjšana zmožnost razločevanja med govorom in hrupom. Zaradi tega dobite občutek, da slišite dobro v mirnem okolju, ne pa tudi v bolj hrupnem. Pogosto se tudi dogaja, da glasovi visokih frekvenc, kot na primer ptičje petje, v celoti izginejo.
Kot rečeno, vzroki za izgubo sluha so različni. Tip naglušnosti se definira glede na del ušesa v katerem je prišlo do okvare. Na splošno govorimo o treh tipih naglušnosti:

Taka naglušnost je običajno začasne narave in jo pogosto odpravimo že z odstranitvijo ušesnega masla, včasih je potrebno tudi zdravljenje ali celo kirurški poseg. Prevodna naglušnost je povezana s problemi zunanjega ali srednjega ušesa in jo lahko povzroči:

  • Infekcija
  • Nakopičeno ušesno maslo ali tekočina
  • Predrtje ušesnega bobniča
  • Otoskleroza – abnormalne spremembe slušnih koščic v srednjem ušesu

Senzorineuralna izguba sluha je najpogostejši tip izgube sluha. Dejansko predstavlja 90% vseh težav s sluhom pri odraslih. Čeprav vzrok ni vedno znan, je pogosto povezan s staranjem in z izpostavljenostjo hrupu v preteklosti. S senzorinalno izgubo:

  • Pride do težav s slušnim živcem
  • Glasnost zvokov se zmanjša in postanejo manj razločni
  • Prizadeta je zaznava visokih tonov
  • Zaznava tonov samoglasnikov je ponavadi neprizadeta

Z mešano izgubo sluha se hkrati pojavijo prevodne in senzorične poškodbe.

V teh primerih boste morda potrebovali zdravljenje, kot so odstranjevanje voska, zdravila ali operacija poleg slušnih pripomočkov.

Stopnje naglušnosti

Naglušnost klasificiramo po stopnjah. Te bazirajo na slušnem pragu posameznika, ki ga opredeljuje najšibkejši zvok (merjeno v decibelih), ki ga še lahko zaznava.

Stopnja naglušnosti Učinek
Normalen sluh 0 – 25 dB Normalna zmožnost slišati
Lažja naglušnost 25 – 40 dB Težava slišati šibek govor v hrupnem okolju
Srednja naglušnost 40 – 60 dB Težava slišati srednje glasen govor ob zvokih iz ozadja
Močna naglušnost 60 – 80 dB Težava z glasnim govorom, a je slišen z ojačanjem
Globoka naglušnost 80 dB ali več Težava slišati in razumeti govor, tudi če je ojačan