Tinitus

Tinitus in zvonjenje v ušesih

Pri tinitusu gre za zaznavanje nekih glasov, kot na primer zvonjenje v ušesih, brenčanje ali šumenje, ki jih dejansko ni v našem okolju. Čeprav tinitus daje občutek, da so ti zvoki precej glasni, pa meritve kažejo, da so dejansko šibkejši od šuma drevesnih listov ko padejo na tla. Preberite si to poglavje če želite izvedeti več o tinitusu.

Kaj je tinitus?

Tinitus je zaznavanje nekih glasov, kot je zvonjenje v ušesih, brenčanje ali šumenje, ki jih dejansko ni v našem okolju. Čeprav tinitus daje občutek, da so ti zvoki precej glasni, pa meritve kažejo, da so dejansko šibkejši od zvoka drevesnih listov ko padejo na tla.
Ko zaznamo take glasove kot posledico tinitusa in jim začnemo posvečati pozornost, se s tem lahko sprožijo zelo negativni čustveni odzivi. Ustvari se začaran krog, tinitusu namenjate vse več pozornosti, vaši možgani pa izgubijo sposobnost filtriranja in izločanja teh nepomembnih glasov preden se zasidrajo v vaši zavesti.

Kako pogost je tinitus?

Vsakdo se v nekem trenutku v svojem življenju sooči s tinitusom, tudi tisti z normalnim sluhom. Obstaja veliko vzrokov za tinitus: lahko se pojavi kot posledica izpostavljenosti zvokom zelo močne jakosti, na primer na rock koncertu ali v glasnem nočnem lokalu. Običajno težava izzveni v nekaj urah ali do naslednjega dne. Lahko pa se pojavi tudi nenadoma, spontano, brez posebnega vzroka in na enak način tudi nenadoma izgine. Za pojav tinitusa še ni dokončnih znanstveno podprtih razlag. Mnogi strokovnjaki verjamejo, da gre le za eno od spremljajočih funkcij našega slušnega sistema.

Razumevanje tinitusa

Če zaznate tinitus, nikakor niste edini. Približno 10 – 15 procentov populacije trpi za kako obliko tinitusa, približno polovica na obeh ušesih. Eden od petih prebivalcev ZDA se sooča s tinitusom in kar 12 milijonov na leto jih poišče zdravniško pomoč.


Poglejte video in se seznanite z zvočno terapijo ter drugimi možnostmi zdravljenja tinitusa.

Beltonova aplikacija Tinitus Calmer

S pomočjo te aplikacije je mogoče nekako preslepite vaše možgane in jih prisiliti, da se manj osredotočajo na tinitus. Aplikacija, ki je se lahko namesti na iPhon, iPad, iPod touch ter na naprave z Androidovo platformo, ponuja kombinacijo zvočne terapije in sprostitvenih vaj in vam lahko pomaga lajšati težave pri tenitusu.

Zakaj izbrati slušni center Bonus d.o.o.?

Brezplačna kontrola sluha
Kakovostne rešitve za boljši sluh in individualno svetovanje na podlagi dolgoletnih izkušenj in znanja.
Lasten laboratorij za prilagajanje slušnih aparatov in izdelavo slušnih aparatov po meri.
Kakovostni slušni aparati Beltone vseh cenovnih razredov z možnostjo 3-mesečnega brezplačnega preizkusa.
Podpora pri vzdrževanju in servisiranju slušnih aparatov.