Živeti z naglušnostjo

Prilagoditev na življenje z naglušnostjo terja čas

Ne glede na to ali se izguba sluha pojavi naenkrat ali postopoma, prilagajanje na življenje z naglušnostjo lahko vzame precej časa. Poruši naše ravnovesje, oteži komunikacijo in povzroča mentalno in telesno utrujenost. Vse skupaj lahko vodi v socialno izolacijo, občutek tesnobe, depresijo in vsesplošno slabo počutje. Prvi korak v boju z naglušnostjo je, da enostavno sprejmemo novo realnost. Pri tem je ključno spoznanje, da je pri naglušnosti, za razliko od drugih zdravstvenih težav, kot na primer artritis ali težave s srcem, možno takoj ukrepati in izboljšati stanje.

Pregled in testiranje sluha

Ko gre za odpravljanje težav s sluhom, je odločilnega pomena prava in popolna diagnoza. Tipičen pregled in kontrola sluha sta enostavna:

  • Najprej zdravnik pregledal vaša ušesa
  • Sledi pogovor o situacijah v katerih najbolj občutite motnjo sluha
  • Na koncu se opravi testiranje sluha. Test je nekaj podobnega kot pregled oči pri okulistu. Namesto branja črk in številk različnih velikosti, vam bodo posredovani različni glasovi, vi pa boste reagirali pri tistih, ki jih slišite
  • Rezultati testa se zabeležijo v avdiogram
  • Če je ugotovljena naglušnost, sledi obisk pri strokovnjaku slušnem akustiku, ki vam predstavi možne rešitve ter predlaga slušni aparat, ki najbolj ustreza vašim potrebam in stopnji naglušnosti ter vašim finančnim zmožnostim.

Kaj vas čaka potem ko dobite slušni aparat

Prilagajanje na vaš novi slušni aparat lahko traja nekaj časa, vendar pa lahko pričakujete izboljšanje sluha takoj ko vam aparat namestijo. Lahko začnete na novo zaznavati nekatere glasove, ki ste jih morda že pozabili, kot na primer piskanje čajnika, zvok smernih kazalcev v avtu ali pa šum tekoče vode. Postopoma se bodo vaši možgani prilagodili novim glasovnim nivojem v najrazličnejših situacijah.

Kaj naj naredim če sumim, da slabše slišim

Nikar ne ignorirajte vaše morebitne domneve, da slabo slišite, saj se bo vaše stanje samo še poslabšalo. Z uporabo slušnih aparatov boste proces slabšanja sluha bistveno upočasnili ter si ga ohranil do konca življenja. Čim prej se dogovorite za obisk pri našem strokovnjaku.