Naglušnost

O naglušnosti

Ali ste vedeli, da se vsaka četrta oseba sooča z naglušnostjo? Ko se staramo gre običajno za naravno poslabšanje sluha, ki je od osebe do osebe različno. Pri Beltonu smo prepričani, da lahko pomagamo ljudem slišati bolje. Naš cilj je našim kupcem in pacientom pomagati spremljati in ohranjati svoj sluh. In ko pride čas, jim pomagamo izbrati ustrezen slušni aparat, v skladu z njihovim življenjskim slogom in potrebami.

Običajni vzroki za izgubo sluha

  • Zmožnost slišanja je precej odvisna od majhnih, tako imenovanih »lasnih celic« (zaradi njihove oblike in izgleda), ki se nahajajo v notranjem ušesu. Gre za dva tipa lasnih celic – notranje lasne celice in zunanje lasne celice. Zunanje lasne celice ojačijo šibke zvoke in zagotavljajo, da so različne višine in jakosti glasov ločljive. Notranje lasne celice pretvorijo glasove v živčne impulze, ki gredo v možgane, kjer jih končno zaznavamo (slišimo) kot zvok.

  • Ljudje z lažjo- do- srednjo naglušnostjo imajo pogosto poškodovane zunanje lasne celice in imajo zato težave slišati mehkejše glasove, kot so ženski ali otroški glasovi. Težave nastopijo tudi v bolj hrupnem okolju.

  • Težja oblika naglušnosti je bolj kompleksna, po navadi zaradi izgube obeh, notranjih in zunanjih lasnih celic. Prizadeta je slišnost šibkih, srednje močnih in celo nekaterih zelo glasnih zvokov. Motnja zaradi poškodovanega notranjega ušesa v veliki meri vpliva na čistost glasov, ki jih sprejemajo možgani. Pogost pojav pri pacientih s težjo ali globoko naglušnostjo je, da jim slušni aparat sicer omogoči glasove slišati bolje, a jih vseeno ne razumejo v celoti.

Storite prvi korak k boljšemu sluhu

Naglušnost pomeni zdravstveno stanje, ki morda zahteva zdravljenje, zato jo ne smemo zanemarjati. Če sumite, da ste naglušni (ali vam je bila naglušnost celo ugotovljena), se morate s tem čim prej sprijazniti in ukrepati, saj si lahko le na ta način izboljšate kvaliteto vašega življenja. Čim prej obiščite svojega zdravnika ali pa se vsaj posvetujte z najbližjim Beltonovim strokovnjakom akustikom.

Preverite vaš sluh ONLINE

Če vas zanima ali je morda vaš sluh že kakorkoli prizadet, lahko za začetek opravite naš online test sluha. Test vam bo v manj kot petih minutah pomagal preveriti vaš sluh in zaznati morebitne težave, da se odločite za celovit in popolnejši pregled pri zdravniku specialistu otologu.