Tinitus: 5 razlogov za zvonenje v ušesih

Skoraj 50 milijonov Američanov poroča o zvonjenju v ušesih. Zvonjenje v ušesih, znano kot tinitus, se morda ne sliši tako grozno, a lahko predstavlja izredno nadležno zdravstveno stanje, ki vas lahko odvrne od vsakodnevnih aktivnosti. Na srečo obstaja kar nekaj načinov za odpravljanje te težave. 

 

Kaj povzroči šumenje v ušesih?

Zdravniki in avdiologi včasih ne odkrijejo natančnega vzroka za tinitus, znano kot šumenje v ušesih.

Pogost vzrok je prekomerna izpostavljenost hrupu. Ali delate v hrupnem okolju, kot je na primer proizvodnja ali gradbišče? Morda nenehno poslušate glasno glasbo ali uporabljate električno orodje?

 

Hrup predstavlja tveganje za zdravje ušes

Izpostavljenost glasnim zvokom predstavlja tveganje za vaša ušesa. Ne glede na to, ali ste mladi ali stari, je pomembno, da poskrbite za zaščito svojih ušes. Če želite zmanjšati tveganje, se odmaknite od glasnih zvokov, zmanjšajte glasnost ali nosite opremo za zaščito sluha.

 

Vzroki za nastanek tinitusa

Med manj znane vzroke za tinitus spadajo:

  1. Ušesno maslo. Že tako nedolžna stvar, kot je kopičenje ušesnega masla v notranjosti ušesa, lahko povzroči zvonjenje v ušesih. Vaš zdravnik lahko ušesno maslo odstrani in tako odpravi zvonjenje.
  2. Zdravila. Nekatera zdravila lahko vplivajo na vaša ušesa. Veliki odmerki aspirina, nekaterih antibiotikov in antidepresivov lahko povzročijo tinitus. Na vaša ušesa lahko vplivajo tudi zdravila, uporabljena pri kemoterapiji. S svojim splošnim zdravnikom se posvetujte, ali so lahko kriva zdravila, ki jih jemljete.
  3. Težave z zobmi. Zvonjenje v ušesih je lahko tudi posledica težav, ki niso povezane s sluhom, temveč z vašo čeljustjo ali zobmi. Če ste imeli pred kratkim zobozdravstveni poseg ali pa imate težave s čeljustjo, je morda čas za ponovni obisk zobozdravnika. Včasih lahko ščitnik za zobe ali zobni aparat pomagata pri težavah z zobmi in ustavita nadležne zvoke, ki jih slišite.
  4. Poškodbe glave. Ste bili pred kratkim udeleženi v prometni nesreči? Ali ste se udarili v glavo? Če ste odgovorili pritrdilno, je zvonjenje, ki ga slišite, morda simptom biomehanske težave z glavo, vratom ali čeljustjo. Če ste zaskrbljeni zaradi poškodbe glave, poiščite zdravniško pomoč. Če se ukvarjate s kontaktnimi športi, kot je na primer hokej, ali delate na območjih visokega tveganja, kot je gradbišče, in želite preprečiti poškodbe glave, nosite zaščito za glavo.
  5. Bolezni. Zvonjenje v ušesih je včasih simptom zdravstvenih stanj, kot je Menierova bolezen. Do nje pride, ko se v notranjem ušesu nabere čezmerna tekočina.

Tinitus lahko povzročita tudi povišan krvni tlak in sladkorna bolezen. Najbolje je, da opravite zdravniški pregled in tako ugotovite, kaj je narobe.

 

Se vam zdi, da imate težave s sluhom?

Ne odlašajte in se naročite na brezplačni posvet z meritvijo sluha pri nas, v Postojni ali Novi Gorici. Za termin nas kontaktirajte:

preko spletnega obrazca

telefona: 031 601 581

ali elektronske pošte: bonus.doo@siol.net

Le tako bomo lahko strokovno ocenili stopnjo okvare sluha in predlagali rešitve za boljši sluh.