ŠUMENJE V UŠESIH – PEREČ PROBLEM SODOBNEGA SVETA

Šumenje v ušesih oz tinitus, je težava s katero se srečuje vedno več ljudi. Na srečo v večini primerov ne gre za bolezen, temveč za simptom običajno manj resnega zdravstvenega stanja. Vendar pa ti zvoki lahko poslabšajo zbranost, povzročajo nespečnost, v resnih primerih pa lahko povzroči stres, zaskrbljenost ali depresijo.

Tinitus lahko občutimo v enem ali obeh ušesih. Čeprav ga ljudje pogosto opisujejo kot zvonenje oz šumenje v ušesih, ga lahko občutimo tudi kot brenčanje, cviljenje, žvižganje ipd. Zvok je najpogosteje stalen, lahko pa ga slišimo tudi kot ritmičen zvok ali sočasno z bitjem srca, lahko samo nekajkrat na mesec ali večkrat na dan. Tinitus je lahko samo začasen, npr po obisku glasnega koncerta, ko pa šumenje ne izgine dalj časa, govorimo o kroničnem tinitusu.

Vzrokov za tinitus je lahko več, zato moramo pri zdravljenju na človeka gledati celostno. Najpogostejši vzrok je okvara sluha, lahko pa tudi vnetja srednjega ušesa, otoskleroza, motnje obtoka, bolezni vratne hrbtenice, bolezni ledvic, jemanje določenih zdravil. Izpostavljanje hrupu je lahko velik dejavnik, zato uporabimo zaščito ko delamo v ropotu, tako v službi kot doma. Pazljivost ni odveč niti pri uporabi slušalk, saj nas lahko hitro zavede in si glasbo nastavimo preglasno, kar na dolgi rok privede do poškodb slušnega mehanizma in posledično tinitusa.

Predvsem je pomembno, da ob pojavu tinitusa ostanemo mirni, se dobro naspimo, in v primeru da šumenje ne poneha obiščemo zdravnika specialista, ki bo opravil vse potrebne preiskave.

Čeprav zaenkrat še ne poznamo zdravila, ki bi pozdravil tinitus, ga lahko na več načinov vsaj omilimo – predvsem je pomemben zdrav življenjski slog, vaje za sproščanje in pozitiven pogled na svet.  Vsekakor je koristno, da se izogibate pravemu čaju, kavi, soli in nikotinu, priporoča se uživanje prehranskih dopolnil z izvlečki ginka, ajde, koencim Q10, cinka. Poskusite tinitus vzeti za svojega in si z raznimi zunanjimi zvoki, kot je glasba, zvok radia ali televizije preusmerite pozornost drugam.

Eden od načinov lajšanja tinitusa je tudi uporaba slušnih aparatov (sploh ko je prisotna tudi okvara sluha), na voljo so tudi aparati z maskirnikom tinitusa. Vredno je poskusiti tudi z Soft Laserjem, gre za terapevtski laser, ki ima protibolečinsko in protivnetno delovanje ter izboljša biološke procese v telesu.

Za več informacij se obrnite na naš slušni center v Novi Gorici!