Vsaka četrta oseba trpi za naglušnostjo?

Ali ste vedeli, da vsaka četrta oseba trpi za naglušnostjo?  Ko se staramo gre običajno za naravno poslabšanje sluha, ki je od osebe do osebe različno.

Prilagoditev na življenje z naglušnostjo terja čas

Ne glede na to ali se izguba sluha pojavi naenkrat ali postopoma, prilagajanje na življenje z naglušnostjo lahko vzame precej časa. Poruši naše ravnovesje, oteži komunikacijo in povzroča mentalno in telesno utrujenost. Vse skupaj lahko vodi v socialno izolacijo, občutek tesnobe, depresijo in vsesplošno slabo počutje. Prvi korak v boju z  naglušnostjo je, da enostavno sprejmemo novo realnost. Pri tem je ključno spoznanje, da je pri naglušnosti, za razliko od drugih zdravstvenih težav, kot na primer artritis ali težave s srcem, možno takoj ukrepati in izboljšati stanje.

Pregled in testiranje sluha

Ko gre za odpravljanje težav s sluhom, je odločilnega pomena prava in popolna diagnoza. Tipičen pregled in kontrola sluha sta enostavna:

  • Najprej zdravnik pregledal vaša ušesa
  • Sledi pogovor o situacijah v katerih najbolj občutite motnjo sluha
  • Na koncu se opravi testiranje sluha. Test je nekaj podobnega kot pregled oči pri okulistu. Namesto branja črk in številk različnih velikosti, vam bodo posredovani različni glasovi, vi pa boste reagirali pri tistih, ki jih slišite
  • Rezultati testa se zabeležijo v avdiogram
  • Če je ugotovljena naglušnost, sledi obisk pri strokovnjaku slušnem akustiku, ki vam predstavi možne rešitve ter predlaga slušni aparat, ki najbolj ustreza vašim potrebam in stopnji naglušnosti ter vašim finančnim zmožnostim.

Kaj vas čaka potem ko dobite slušni aparat

Prilagajanje na vaš novi slušni aparat lahko traja nekaj časa, vendar pa lahko pričakujete izboljšanje sluha takoj ko vam aparat namestijo. Lahko začnete na novo zaznavati nekatere glasove, ki ste jih morda že pozabili, kot na primer piskanje čajnika, zvok smernih kazalcev v avtu ali pa šum tekoče vode. Postopoma se bodo vaši možgani prilagodili novim glasovnim nivojem v najrazličnejših situacijah.


Nikar ne ignorirajte vaše morebitne domneve, da slabo slišite, saj se bo vaše stanje samo še poslabšalo. Z uporabo slušnih aparatov boste proces slabšanja sluha bistveno upočasnili ter si ga ohranil do konca življenja.

Kaj pa tinitus?

Tinitus je zaznavanje nekih glasov, kot je zvonjenje v ušesih, brenčanje ali šumenje, ki jih dejansko ni v našem okolju. Čeprav tinitus daje občutek, da so ti zvoki precej glasni, pa meritve kažejo, da so dejansko šibkejši od zvoka drevesnih listov ko padejo na tla.

Ko zaznamo take glasove kot posledico tinitusa in jim začnemo posvečati pozornost, se s tem lahko sprožijo zelo negativni čustveni odzivi. Ustvari se začaran krog, tinitusu namenjate vse več pozornosti, vaši možgani pa izgubijo sposobnost filtriranja in izločanja teh nepomembnih glasov preden se zasidrajo v vaši zavesti.

Če zaznate tinitus, nikakor niste edini. Približno 10 – 15 procentov populacije trpi za kako obliko tinitusa, približno polovica na obeh ušesih.

Tudi pri slušnih aparatih se pozna tehnološki napredek zadnjih let, zato vam le ti lahko pomagajo tudi pri lajšanju težav z tinitusom.